معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان‌جنوبی با بیان اینکه امروز بافت های فاخر ایرانی اسلامی ساخته شده در کشور به تعداد انگشت های دست نیست،گفت:معماری و شهرسازی ایران نیازمند انقلاب فرهنگی ،معماری است
کد خبر: ۳۶۶۳۸۱
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۷ 24 January 2017
به گزارش تابناک خراسان جنوبی ، محمد فرهادی در چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در خراسان جنوبی اظهار داشت: در کشوری زندگی می کنیم که پیشینه قوی در شهرسازی و معماری دارد و به آن افتخار می کنیم.
وی با بیان اینکه پیشینیان ما به درستی از اصول معماری و شهرسازی استفاده کرده بودند، گفت: آن ها شاهکارهای هنری تاریخی در حوزه معماری و شهرسازی برای ما به یادگار گذاشتند تا با معماری و شهرسازی ایرانی آشنا شویم.
معاون عمرانی استاندار خراسان جنوبی با توجه به اینکه بعد از ظهور اسلام بافت های ایرانی با فرهنگ اسلامی ساخته می شدند، افزود: اکثر آثار تاریخی ایرانی اسلامی دارای روح هستند و حضور در این اماکن نشاط آور است و لذت زندگی را مضاعف می کند.
فرهادی با اشاره به اینکه در گذشته شهرهای ایران یک هارمونی مشخصی داشتند، ادامه داد: شهرهای ایران در گذشته سیما و منظر خوبی داشتند اما امروزه سیما و منظر شهرهای کشور تکراری شده است.
وی با تاکید بر اینکه در خراسان جنوبی نیز نمونه هایی از آثار تاریخی ایرانی اسلامی وجود دارد، تصریح کرد: بافت هایی تاریخی در بیرجند، خوسف، بشرویه، فردوس و قائن داریم که باید قدر این آثار تاریخی را بدانیم و توجه ویژه ای به این آثار داشته باشیم ولی متاسفانه قسمت عمده ای از بافت های تاریخی در فردوس بر اثر زلزله از دست رفته است.
معاون عمرانی استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه طی 50 سال گذشته شاهد افول دوران طلایی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی بودیم، گفت: طی 50 سال گذشته آثار فاخر در معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی کمتر دیده می شود و به دلیل تقلید کورکورانه از دیگران در دوران قاجار بود و در این دوران شاهد گسست فرهنگی در شهرها بودیم.فرهادی به عامل اصلی افول دوران طلایی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی اشاره کرد و افزود: عامل اصلی تهاجم فرهنگی است که فرهنگ غنی ایرانی اسلامی را بر اثر تهاجم فرهنگی از دست دادیم و اثرات آن را امروز در کشور شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه امروز بافت های فاخر ایرانی اسلامی ساخته شده در کشور به تعداد انگشت های دست نیست، ادامه داد: امروزه مسکن به یک کالا تبدیل شده است و اکنون قوطی کبریتی هایی ساخته می شوند که روح آن بافت های تاریخی ایرانی اسلامی را ندارند.
معاون امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی با توجه به اینکه شهرهای قدیمی ایران مانند یک موجود زنده کامل و سالم کارآیی داشتند، تصریح کرد: اما شهرهای امروز ایران به یک موجود ناقص تبدیل شده است که به سختی به حیات خود ادامه می دهد.
فرهادی با تاکید بر اینکه نیازمند یک انقلاب فرهنگی در بحث معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی هستیم، گفت: باید همه آحاد ملت به دنبال این انقلاب بروند و معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی امروزه بسیار کم رنگ شده است.
وی در پایان با بیان اینکه به دنبال تقلید کورکورانه از دیگر کشورها در حوزه معماری و شهرسازی نباشیم، خاطرنشان کرد: امیدواریم نتیجه چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایرانی این باشد که پیشینه خود را در حوزه بازیابی کنیم.
 
ارسال بیش از 50 چکیده مقاله به کنگره معماری و شهرسازی ایران
حسن هاشمی رئیس دانشکده هنر دانشگاه بیرجند اظهار کرد: دوره های پیشین این کنگره مرهون زحمات زنده یاد دکتر باقر آیت الله زاده شیرازی است و این کنگره یکی از مهمترین رویدادهای علمی و فرهنگی در حوزه معماری و شهرسازی است.
وی با بیان اینکه مجموعه مقالات  این کنگره رفرنس در حوزه معماری و شهرسازی است، افزود: امسال پس از چندین سال  وقفه  کنگره با رویکرد متفاوت به صورت استانی و ملی برگزار می شود.
رئیس دانشکده هنر دانشگاه بیرجند گفت: خراسان جنوبی استانی تازه تاسیس و با شرایط خاص اقلیمی در حال عبور از مرحله سنتی به مدرن است.
هاشمی با تاکید بر اینکه در خراسان جنوبی با بحران آشفتگی در حوزه معماری و شهرسازی مواجه هستیم، تصریح کرد: البته این پیشینه تاریخی دارد و تنها مربوط به این استان نیست و در همه جای کشور  وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه ایران کشور پیشگام در حوزه معماری است، ادامه داد: سبک های مشخص مانند رازی خراسانی و اصفهانی داریم.
رئیس شورای علمی کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در خراسان جنوبی با بیان اینکه متاسفانه استمرا معماری سنتی قطع شده و فاقد معماری و دچار آشفتگی هستیم، گفت:  در دوران قاجار حاکمان  با سفر به کشورهای اروپایی دچار از خودبیگانگی شدند و با تقلید کورکورانه از غرب گسست ایجاد شد که نتیجه آن بحران آشفتگی است.
هاشمی با تاکید بر اینکه در ایران عبور از سنت به مدرنیته با چالش معماری مواجه است، افزود: شیفتگی به معماری غرب موجب مرگ و از دست رفتن معماری سنتی شد و بحران هویت شکل گرفت.
به گفته وی در دوران پهلوی بخصوص پهلوی اول سعی کردند هویت را به دست آوردند از معماران خارجی دعوت شد تا معماری متفاوتی را عرضه کنند اما شتاب زده عمل شد که هرچند در معماری در ظاهر ملی است اما باطن آن ایرانی نیست.
رئیس شورای علمی کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در خراسان جنوبی با اشاره به اینکه شهرهای دیگر به خوبی توانستند از بحران هویت و آشفتگی عبور کنند، ادامه داد: ژاپن معماری نظام مند و مشخص دارد و در تعامل با معماری غرب آن را هضم کرده و معماری گذشته خود را همراه با نوگرایی دارد.
هاشمی با بیان اینکه ایران در جهان دیگر  از لحاظ معماری صاحب سبک نیست، عنوان کرد: دوره گذشته معماری ایران هوشمندانه و متناسب با اعتقادات مذهبی و شرایط محیطی بوده است.
وی بیان داشت: در طراحی های امروزی آشپزخانه اوپن ساخته می شود  که باذفرهنگ ایرانی منطبق نیست و باید تلاش شود اتفاق بهتری در حوزه معماری بیافتد.
رئیس دانشکده هنر دانشگاه بیرجند افزود: در پروژه های ملی و مسکن مهر و سایت اداری انتظار بود از معماری ایرانی و متناسب با شرایط اقلیمی استان خراسان جنوبی استفاده می شد که متاسفانه به این موضوع توجه نشده است.
هاشمی با اشاره به اینکه شورای علمی چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در خراسان جنوبی از فروردین ماه با برگزاری 30 جلسه تشکیل شده، گفت: خراسان حنوبی یکی از استان هایی است که بالاترین آمار دریافت مقالات را دارد.
وی ادامه داد: 53 چکیده مقاله در حوزه های مختلف به کنگره ارسال شده که بیشتر مقالات در مورد باستان شناسی و معماری بوده است.
رئیس شورای علمی کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در خراسان جنوبی تاکید کرد:  از  مجموع مقالات ارسالی 37 اصل مقاله توسط هیات داوران پذیرفته شد.
هاشمی  از برگزاری سه نشست تخصصی در کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در خراسان جنوبی خبر داد و خاطر نشان کرد: مقالات برگزیده در پایگاه های معتبر Isc  و CIVILCA نمایه می شود. 
استادکاران برجسته معماری سنتی خراسان جنوبی تجلیل شدند 
در این کنگره از استادکاران برجسته معماری سنتی که در حوزه مرمت ابنیه تاریخی استان فعال هستند تجلیل شد.
غلامرضا اشرف نژاد، غلامحسین برزگران، محمد فولادی، محمد علی هامون، محمدتقی عطار بشرویه، حسین اسماعیلی اول، علی امیدفر، اسماعیل کنعانی، حسن صابری مقدم، کاظم فروتن راد و احمد علی جمعگی از جمله این افراد بود که بخاطر تلاش در توسعه و ترویج معماری سنتی استان مورد تجلیل قرار گرفتند. 
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار